Project Description

Status: in uitvoering (2019-21)

De gemeente Amsterdam heeft een grote ambitie op het gebied van duurzaamheid. Ook is er veel aandacht voor het verduurzamen van de bedrijvenparken. Studio PMO werkt daarbij aan de verduurzaming van Businesspark Amsterdam Osdorp.

Het project

Het doel is ambitieus, het businesspark energiepositief te maken in 2025. We geloven erin. Studio PMO begeleidt het project samen met bureau Kortman DGO. De focus ligt op de energietransitie bij de bedrijven, collectieve maatregelen (zoals inkoop) en  als kers op de taart hebben we een (42) bomenplan gerealiseerd op het businesspark.

De aanpak                                                                                                                                                                                                                                                                      

Een project als dit kan alleen slagen door samenwerking. We begonnen met een inventarisatie van bedrijventerreinen (90) binnen de gemeentegrenzen. Op basis van kenmerken (o.a. grootte, organisatiegraad) hebben we gekeken welke terreinen zich het beste lenen voor het energieproject. Zo kwamen we tot een shortlist die we gebeld hebben. Met name de aanwezigheid van een parkmanagementorganisatie is natuurlijk erg handig. Het energietraject start met een informatieworkshop voor de bedrijven op een terrein. De gemeente biedt de bedrijven een gratis energiescan door een gespecialiseerd bureau. Het bedrijf wordt vervolgens persoonlijke begeleiding van het projectteam en ontvangt o.a. advies over de beste energiemaatregelen, business cases met mogelijkheden van financiering zoals subsidies en informatie over de laatste wet- en regelgeving. In januari 2021 hebben we het  project een mooie groene impuls gegeven met het planten van 42 fruit- en sierbomen.

Uitdagingen en leerpunten

Op bedrijventerreinen moet je veel tijd en energie investeren om het project te leiden. Ondernemers bellen, de lokale politiek mee, samenwerkingsverbanden smeden. Zo verwachten we mooie concrete resultaten te behalen die bijdragen aan het Amsterdamse Klimaatakkoord.

Taken projectmanagement

Proces- en projectmanagement, communicatie.

Meer info